Svetila.si

< Nazaj

Nasveti

Kako izbrati primerno barvo svetlobe za vaš prostor

 

Barve svetlobe je ena najpomembnejših stvari pri izbiri svetil, ki jo kupci velikokrat zanemarijo. Barva je bistvenega pomena pri vzdušju ter tudi izgledu v prostoru.

 

Barvna svetlobe je izražena v kelvinih (K), enoti merjenja temperature, ki ima izhodiščno točko pri nuli. Negativnih vrednosti ni.

 

Barva svetlobe se odseva od rdeče-oranžne do rumene, preko naravne bele, celo do modre barve.

 

Pri izbiri svetil razporedimo barvo svetlobe najpogosteje v tri vrste:

  • toplo bela,
  • dnevno bela ali nevtralna in
  • hladno bela.

 

Toplo bela

 

Ja najbolj rumena barva in ponazarja sončni vzhod oz. zahod. Glede na raziskave se ob toplo beli barvi počutimo najbolje, sprošča in je prijetna. Topla bela barva svetlobe ni najbolj primerna za delovno okolje. Najpogosteje se uporablja v spalnicah, dnevnih prostorih in otroških sobah. V kolikor uporabljamo omenjene prostore tudi za branje, učenje in delo se uporablja s kombinacijo dodatnih namiznih ali drugih svetilk.

 

Dnevno bela ali nevtralna

 

Dnevno bela ali nevtralna najbolj spominja na naravno dnevno svetlobo in je tako primerna za delovno okolje. Najdemo jo v kuhinjah, kopalnicah, dnevnih prostorih in otroških sobah – odvisno seveda od funkcije posameznega prostora. Je najbolj primerna barva svetlobe za pisarne in delovne prostore.

 

 

Hladno bela

 

Hladno bela je najsvetlejša in najmočnejša barva svetlobe. Gre za čisto belo, lahko že tudi rahlo modrikasto barvo. Pozitivno vpliva na koncentracijo in je najboljša za oči, saj jih ne utrudi. Uporabljamo jo pisarnah, delovnih sobah, garažah, skladiščih, industrijskih halah in kleteh.

 

 

Koliko svetlobe potrebujete v prostoru?

 

Vprašanje, ki velikokrat pri izbiri svetil ostane pozabljeno, a je še kako pomembno. Za ustvarjanje učinkovitega delovnega prostora in prijetnih pogojev za bivanje je potrebna ravno pravšnja moč svetlobe. Premočna svetloba negativno vpliva na vid, draži oči ter obenem poslabša estetski izgled, ki ste si ga zamislili. Prav tako premalo svetlobe lahko škoduje vašemu vidu, objekti v prostoru pa ne bodo pravilno osvetljeni ter tako ne bodo prišli do izraza kakršnega ste si zamislili.

 

Obrnite se na strokovno usposobljene prodajalce, ki vam lahko naredijo svetlotehnični izračun, umestijo svetila v prostor ter tako podajo nasvet za najbolj optimalno osvetlitev prostora.

 

Vas zanima naša ponudba svetil?

Vas morda zanimajo izdelki?

Aliso LED stropna svetilka, toplo bela
Bassa LED stropna svetilka, dnevno bela
Lesli Slim DS LED vgradni panel, hladno bela
Collodi 48 LED stropna svetilka, spremenljiva (CCT)

Vas zanima naša ponudba svetil?