Svetila.si

< Nazaj

Nasveti

Svetila za vlažne prostore in zaščita pred vlago

 

Pri nakupu svetil se pogosto srečamo s kratico IP, ki izhaja iz angleških besed “ingress protection” in pomeni zaščito pred vdorom vlage-vode in prahu.

 

IP zaščito je v skladu z mednarodnim standardom, ki opredeljuje smernice za stopnjo zaščite, ki jo nudijo električna in mehanska ohišja pred vdorom, nenamernim ali naključnim stikom z vodo ali prahom.

 

Na IP moramo biti še posebno pozorni, ko se odločamo za svetila, kjer obstaja velika možnost stika z vodo (zunanja svetila, kopalnica ipd.)

 

Stopnje zaščite pred vlago in prahom

 

IP zaščita vsebuje dve številki (npr. IP22), pri čemer prva ponazarja zaščito pred trdimi delci, druga pa zaščito pred vdorom vlage.

 

Osnovna zaščita za notranje prostore je ponavadi IP20, kar pomeni, da je svetilka deloma zaščitena pred trdimi delci, ni pa pred vlago. Popolna zaščita pred prahom je šele v primeru, ko je prva številka 6.

 

Za nakup svetil je bolj pomembna druga številka, ki ponazarja zaščito pred vlago/vodo. V kolikor želimo svetilko uporabiti za zunanje prostore, mora le-ta vsebovati IP zaščito vsaj IPX4.

 

Svetila si – nakup in brezplačno svetovanje

 

Zaščita svetil pred vodnimi kapljicami ali curki vode

 

Svetilke, ki jih montiramo na pokrita območja, kot so napušči, nadstreški, delno odprti prostori, kopalnice (kadar ni luč neposredno poleg tuša), morajo imeti IP zaščito z drugo številko vsaj 4 (npr. IP44), kar pomeni, da je svetilka zaščitena pred vodnimi kapljicami, ki prihajajo iz vseh smeri.

 

Za svetilke, ki jih montiramo na prostem ali v kopalnici v neposredni bližina tuša, priporočamo IP zaščito z drugo številko vsaj 5 ali 6 (npr. IP55), kar pomeni, da je svetilka zaščitena ne samo pred kapljicami temveč tudi pred curki vode oz. pri številki 6 pred občasnim poplavljanjem z vodo.

 

Svetila si – nakup in brezplačno svetovanje

 

Svetilke, nameščene pod vodo, morajo imeti IP zaščito z drugo številko vsaj 7 oz. 8  (npr. IP67, IP68), kar pomeni pri številki 7, da je lahko svetilka montirana pod vodo, globine največ 1 m in največ za 30 sekund, številka 8 pa pomeni popolno zaščito pred vodo, ne glede na globino in čas (zadnja se v domači rabi uporabljajo predvsem za osvetlitev bazenov).

 

Svetila si – nakup in brezplačno svetovanje

Vas zanima naša ponudba svetil?

Vas morda zanimajo izdelki?

Aro stropna svetilka IP54
Celtic I stenska svetilka IP44
Basic vgradna svetilka IP44
Ancona L stenska svetilka IP54

Vas zanima naša ponudba svetil?