Svetila.si

< Nazaj

Nasveti

Tračna svetila ponujajo neomejeno kreativnost

 

Tračni sistem je modularni sistem svetil, pri katerem lahko posamezna svetila (reflektorje in viseča svetila) enostavno montiramo na tračnico.

 

Tračnice se med seboj sestavljajo s pomočjo ravnih tračnic, ter L, T in križnih konektorjev. Tako je lahko oblika in dolžina sestavljenega sistema ter število svetil v sistemu popolnoma prilagojena potrebam uporabnika.

 

Tračna svetila se v tračnico vpnejo, magnetno pritrdijo in poljubno premikajo po tračnici.

 

Delimo jih na 220V in 48V. Pri 220V poznamo eno in trofazni tračni sistem.

 

Na sliki spodaj je prikazan bolj kompleksen sestav tračnega sistema, kar dokaže, da kreativnost pri postavitvi nima omejitev.

 

 

Tračna svetila omogočajo istočasno ali neodvisno prižiganje in ugašanje

 

Pri 220V enofaznem so vse komponente zmontirane na tračnici in svetila krmilijo (prižigajo in ugašajo) skupinsko istočasno. Trofazni sistem tračnih svetil omogoča razdelitev napeljav v tri neodvisne skupine in neodvisen vklop in izklop skupin.

 

Svetila si – nakup in brezplačno svetovanje

 

Zaradi svoje konstrukcije je tračnica lahko prekinjena kjerkoli. To omogoča sestavljanje tirnega sistema poljubne dolžine. Če želite spremeniti položaj svetilk na tirnici, preprosto premaknete vir svetlobe po tirnici kamor želite. Zaradi bolj robustnega videza je običajno primernejši za poslovno, oz. industrijsko okolje.

 

Tračni sistem elegantnejšega videza

 

Vse bolj priljubljen je tudi 48V tračni sistem, ki je za razliko od 220V malo bolj “dorobnejšega”, elegantnega videza. V kombinaciji s široko paleto možnosti oblikovanja vam omogoča, da naredite svojo lastno kompozicijo v skladu z zahtevanim dizajnom.

 

Svetila si – nakup in brezplačno svetovanje

 

Na splošno popoln za področja, kjer sta potrebna stalna prilagodljivost in kompaktna velikost sistema razsvetljave, kot so majhni butiki, bari, kavarne, restavracije, luksuzne stanovanjske hiše ali hoteli. Zahvaljujoč enostavni namestitvi tirnega sistema in svetil, ga lahko preprosto priključite in se igrate, da ustvarite živahno svetlobno rešitev.

 

Je montaža svetil v tračnico možna s strani ali iz vrha?

 

Reflektorji in viseča svetila za tračni sistem imajo poseben mehanizem vpetja (ali magnetnega pritrjevanja), ki omogoča vpetje z vrha. Zato je dodajanje, odstranjevanje in premikanje svetil možno tudi, ko so tračnice, konektorji in zaključki že zmontirani.

 

Svetila si – nakup in brezplačno svetovanje

 

Je svetila na tračnici možno zatemniti?

 

Vse je odvisno od izbire tračnega sistema. V primeru, ko svetila niso integrirana v tračni sistem, potrebujemo za zatemnitev posebne dimabilne oz zatemnitvene sijalke.

Pri 220V sistemu poznamo pametno različico tračnega sitema – DALI, ki je popolnoma prilagodljiva in poleg zatemnitve omogoča tudi upravljanje vsake svetilke ločeno.

 

Pri 48V sistemu pa moramo ravno tako imeti DALI napajalnik za pametno upravljanje.

 

Svetila si – nakup in brezplačno svetovanje

 

Je svetila na tračnici mogoče prižigati ločeno?

 

Kot smo že zgoraj zapisali, lahko pri 220V sistemu izberemo tri fazni sistem, ki nam omogoča razdelitev napeljav v tri neodvisne skupine, ki jih potem lahko krmilimo ločeno. Če želimo popolno kontrolo, da vsako svetilko lahko prižgemo ločeno, pa moramo imeti pametni sistem – DALI.

48V sistem je enofazni, zato za ločeno krmiljenje vsake svetilke potrebujemo DALI napajalnik.

 

Svetila si – nakup in brezplačno svetovanje

 

So za napajanje tračnice potrebni posebni konektorji?

 

Tako je, za napajanje tračnice je na začetku potreben 220V-240V napajalni priključek za 220V sistem in 48V napajalni priključek za 48V sistem. Oba je potrebno naročiti posebej, kot tudi slepe zaključke koncu tračnega sistema, ki so obvezni, saj zaščitijo odprte kontakte tračnice.

 

Je tračnice možno krajšati?

 

Tako je, tračnice je mogoče krajšati kar z žaganjem. Ker je tračnica narejena iz aluminija, za žaganje svetujemo žago za kovino, s čimbolj finimi zobci.

 

Za več informacij o izbiri in vgradnji tračnih svetil se obrnite na naše izkušene strokovnjake v salonu svetil IQ Lighting. Z veseljem vam bomo pomagali. Vas zanima naša ponudba tračnih svetil? Oglejte si jo tukaj.

 

 

Svetila si – nakup in brezplačno svetovanje

Vas zanima naša ponudba svetil?

Vas morda zanimajo izdelki?

Kerry LED tračna svetilka
Aldo Points60 LED tračna svetilka
Kira Points50 LED tračna svetilka
Elsa LED tračna svetilka

Vas zanima naša ponudba svetil?